Estragon to aromatyczna przyprawa o lekko gorzkim smaku i korzenno-ziołowym aromacie, który przypomina anyż lub koper włoski. Kiedyś bardzo popularny szczególnie w kuchni arabskiej.
Dostępność:
Mało
20
sztuk
Cena:3.88
sztuk
Dostępność i dostawa
Wysyłka w ciągu: 4 dni
Cena przesyłki:
15
Odbiór osobisty0
Paczkomaty InPost15
Kurier Poczta Polska16
kurier DPD17
Kurier Poczty Polskiej, pobranie20
Kurier UPS26
Kurier Poczta Polska (Pobranie)50
AMBRO EXPRESS ZAGRANICA400
Kod kreskowy:
EAN:
SKŁADNIKI: Estragon suszony 100%
WAGA NETTO: 25g
PROPOZYCJA STOSOWANIA: Polecany jako przyprawa do dań mięsnych z kaczki, jagnięciny czy kurczaka.
PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.
PRODUCENT:
KRAJ POCHODZENIA: POLSKA
OPIS SUROWCA ZIELARSKIEGO
Estragon – charakterystyka
Estragon jest aromatyczną byliną, która zdobyła popularność na całym świecie dzięki charakterystycznemu smakowi swoich liści. Wywodzi się z rejonu Morza Kaspijskiego i Syberii, a aktualnie jest powszechna w Europie, Azji i Ameryce północnej. Genezy nazwy estragonu można doszukiwać się w języku francuskim, a mianowicie w słowie esdragon oznaczającym mały smok. Wynika to z faktu, że system korzeniowy estragonu kształtem przypomina małego węża/smoka. Mimo, że jako przyprawa kiedyś był bardzo szeroko stosowany w kuchni arabskiej, dziś krajem, który najbardziej upodobał sobie wykorzystywanie tego zioła jest Francja.
Estragon – zastosowania kulinarne
Estragon jako przyprawa charakteryzuje się lekko gorzkim i korzenno-ziołowym aromatem, który niektórym może przypominać koper włoski lub anyż. Wśród profesjonalnych kucharzy, przyprawa ta najczęściej łączona jest z octem oraz wszelkimi rybami. Warto pamiętać, że estragon ze względu na swoją intensywność jest bardzo dominującą przyprawą. Już mała szczypta tego zioła wystarczy, aby nadać przygotowywanej potrawie unikatowego smaku i aromatu. Estragon jest obowiązkowym składnikiem takich sosów jak tatarski, bearnaise, holenderski czy francuskiej musztardy Dijon. Świetnie pasuje również do kaczki, jagnięciny, kurczaka i owoców morza.
Wskazówki
Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku estragonu w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
Estragon należy dodawać pod koniec gotowania. W innym przypadku może nadać potrawie bardzo gorzkiego smaku.
Estragon – właściwości prozdrowotne
Z uwagi na swoje właściwości zwiększające wydzielanie soków żołądkowych, działa wspomagająco na proces trawienia.
Wiele badań in vitro i in vivo potwierdziło zdolność estragonu do obniżania poziomu glukozy we krwi.
Wykazuje korzystne działanie na układ moczowy, dzięki czemu wspiera usuwanie niekorzystnych substancji z organizmu.
Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i jest doskonałym antyutleniaczem.
Co doprawiać estragonem?
dania mięsne np. z kaczki, jagnięciny czy kurczaka
ogórki
sosy na bazie śmietany
zupy krem
masło ziołowe
ocet
ryby
Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.