-
Kategorie
- ADAPTOGENY
- AROMATERAPIA
- BAKALIE, ORZECHY, DAKTYLE
- BEZGLUTENOWE PRODUKTY
- CHOLESTEROL
- CZEKOLADY
- DLA DZIECI
- DLA SPORTOWCÓW
- DO SSANIA, CUKIERKI
- DO WYROBU WÓDKI
- DODATKI SPOŻYWCZE
- ELEKTROLITY
- GRZYBY
- HERBATY
- KAWA, KAWA ZBOŻOWA
- KOENZYM Q10
- KOLAGEN
- KOSMETYKI
- LITERATURA
- MAKARONY
- MIODY, PRODUKTY PSZCZELE
- MÓZG
- ODPORNOŚĆ
- OLEJE
- OLEJKI
- PŁATKI, MUSLI
- PROBIOTYK, PREBIOTYK
- SOKI
- SUPLEMENTY W PŁYNIE
- SUSZONE OWOCE
- SYROPY
- UKŁADY ORGANIZMU
- WITAMINY I MINERAŁY
- ZDROWA ŻYWNOŚĆ
- ZESTAW
- ZIOŁA
- WŁOSY, SKÓRA PAZNOKCIE
- WZROK
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Dynia (Cucurbita)
2024-02-04 11:49:00Czas na dynię...
W sezonie jesiennym możemy delektować się walorami dyni, zarówno wizualnymi jak i smakowymi. Mimo, że kojarzy nam się głównie z lampionami, to warto spróbować zrobić z niej coś pysznego do jedzenia. Jej bogactwo w cenne składniki odżywcze oraz możliwości kulinarne, na pewno sprawi, że będziecie po dynię sięgać częściej.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia ze względu na swoje właściwości jest niezwykle cenionym warzywem. Zawiera wiele ważnych witamin i minerałów, które się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej - można ją więc smażyc, gotować, dusić, piec, marynować i cieszyć się z pełnowartościowego dania.
Zdrowie z dynią, czyli jakie dynia ma właściwości:
» przeciwzapalne
» przeciwbakteryjne
» przeciwbólowe (łagodzi ból związany z chorobami reumatycznymi oraz bóle migrenowe)
» pomaga przy infekcjach układu moczowego
» pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych
» zalecana przy chorobach układu pokarmowego (biegunka, zaparcia, choroby wrzodowe, choroby wątroby)
» reguluje poziom cukru we krwi
» wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ zawiera dużo witamin i minerałów
» zawartość beta-karotenu, pomaga w utrzymaniu dobrego widzenia i zapobiega chorobom oczu
Co zawiera dynia (w 100g):
wartość energetyczna: 26/20 kcal
białko ogółem: 1,00/0,72 g
tłuszcz: 0,10/0,07 g
węglowodany: 6,50/4,90 g (w tym cukry proste: 2,76/2,08g)
błonnik: 0,5/1,1 g
potas: 278 mg / 100g
wapń: 66 mg/ 100g
fosfor: 43mg / 100g
magnez: 14 mg/ 100g
żelazo: 0,8 mg/ 100g
cynk: 0,32 mg/ 100g
sód: 1 mg/ 100g
witamina E: 1,06 mg/ 100g
witamina B6: 0,06mg / 100g
witamina B3 (niacyna): 0,6mg / 100g
witamina B2 (ryboflawina): 0,11 mg/ 100g
witamina B1 (tiamina): 0,05mg / 100g
witamina C: 9mg / 100g
witamina A: 2mg / 100g
witamina K: 1,1μg
Jadalne części dyni, to:
→ nasiona
→ olej
→ miąższ
→ kwiaty
Nasiona (pestki) dyni, to bogate źródło składników odżywczych. Zawierają białko, tłuszcze nienasycone, witaminy i minerały, fitosterole i antyoksydanty.
Olej z nasion dyni możemy wykorzystać wewnętrznie jak i zewnętrznie. Wewnerznie jest stosowany jako środek wspomagający leczenie chorób prostaty ora posiada właściwości przeciwzapalne. Namiast zewnętrznie olej wykazuje działanie nawilżające i przeciwzapalne, dlatego chętnie wykorzystywany jest w kosmetykach.
Miąższ dyni, ponieważ zawiera witaminę A i C oraz przeciutleniacze wykorzystywany jest do produkcji kremów, maseczek w celu pielęgnacji skóry. Miąższ wykazuje również działanie przeciwbiegunkowy, przeczyszczający i przeciwzapalny.
Kwiaty dyni są bogate w karotenoidy, minerały oraz witaminy i chętnie wykorzystywane są w kosmetyce, w celu pielęgnacji skóry. Kwiat dyni również wykorzystywany jest w kuchni jako składnik sałatek, na placki lub dodatek do zup.
Bibliografia:
1. Bortnowska G., Promowanie żywności tradycyjnej – bioróżnorodność – symbolem prozdrowotnego stylu życia, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2014 phe-2014-4-831.pdf
2. Chilczuk B. i wsp., ZAWARTOŚĆ LUTEINY, ZEAKSANTYNY I β-KAROTENU W LIOFILIZOWANYCH OWOCACH WYBRANYCH ODMIAN CUCURBITA MAXIMA D., ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014
3. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1754
4. Jakubowska D. H., Oczy zwierciadłem duszy i stanu zdrowia, Herbalism, 2020
5. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zakwaszenie-organizmu-prawda-czy-mit/
6. https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2015/02/14_Niewczas.pdf
WAŻNA INFORMACJA!
Treści na stronie deko-zdrowia są napisane na podstawie fachowej literatury oraz informacji dostępnych w internecie i nie mogą być wykorzystywane jako porady zdrowotne. W żadnym wypadku informacje na stronie nie zastępują konsultacji z lekarzem lub farmaceutą i nie mogą być traktowane jako zalecenie medyczne. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.