Dynia (Cucurbita)

2024-02-04 11:49:00
Dynia (Cucurbita)

Czas na dynię...

W sezonie jesiennym możemy delektować się walorami dyni, zarówno wizualnymi jak i smakowymi. Mimo, że kojarzy nam się głównie z lampionami, to warto spróbować zrobić z niej coś pysznego do jedzenia. Jej bogactwo w cenne składniki odżywcze oraz możliwości kulinarne, na pewno sprawi, że będziecie po dynię sięgać częściej.

Dlaczego warto jeść dynię?


Dynia ze względu na swoje właściwości jest niezwykle cenionym warzywem. Zawiera wiele ważnych witamin i minerałów, które się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne, dynia nie traci właściwości po obróbce termicznej - można ją więc smażyc, gotować, dusić, piec, marynować i cieszyć się z pełnowartościowego dania.

Zdrowie z dynią, czyli jakie dynia ma właściwości:

» 
przeciwzapalne
» 
przeciwbakteryjne
» 
przeciwbólowe (łagodzi ból związany z chorobami reumatycznymi oraz bóle migrenowe)
» 
pomaga przy infekcjach układu moczowego
» 
pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych
» 
zalecana przy chorobach układu pokarmowego (biegunka, zaparcia, choroby wrzodowe, choroby wątroby)
» 
reguluje poziom cukru we krwi
» 
wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ zawiera dużo witamin i minerałów
»  zawartość beta-karotenu, pomaga w utrzymaniu dobrego widzenia i zapobiega chorobom oczu

Co zawiera dynia (w 100g):
       
        wartość energetyczna: 26/20 kcal
        białko ogółem: 1,00/0,72 g
        tłuszcz: 0,10/0,07 g

        węglowodany: 6,50/4,90 g (w tym cukry proste: 2,76/2,08g)
        błonnik: 0,5/1,1 g
        potas: 278 mg / 100g
        wapń: 66 mg/ 100g
        fosfor: 43mg / 100g
        magnez: 14 mg/ 100g
        żelazo: 0,8 mg/ 100g
        cynk: 0,32 mg/ 100g
        sód: 1 mg/ 100g
        witamina E: 1,06 mg/ 100g
        witamina B6: 0,06mg / 100g
        witamina B3 (niacyna): 0,6mg / 100g
        witamina B2 (ryboflawina): 0,11 mg/ 100g
        witamina B1 (tiamina): 0,05mg / 100g
        witamina C: 9mg / 100g
        witamina A: 2mg / 100g
        witamina K: 1,1μg 

Jadalne części dyni, to:               

→  nasiona 
→  olej
→  miąższ
→  kwiaty
 
    Nasiona (pestki) dyni, to bogate źródło składników odżywczych. Zawierają białko, tłuszcze nienasycone, witaminy i minerały, fitosterole i antyoksydanty.
     Olej z nasion dyni możemy wykorzystać wewnętrznie jak i zewnętrznie. Wewnerznie jest stosowany jako środek wspomagający leczenie chorób prostaty ora posiada właściwości przeciwzapalne. Namiast zewnętrznie olej wykazuje działanie nawilżające i przeciwzapalne, dlatego chętnie wykorzystywany jest w kosmetykach.
    Miąższ dyni, ponieważ zawiera witaminę A i C oraz przeciutleniacze wykorzystywany jest do produkcji kremów, maseczek w celu pielęgnacji skóry. Miąższ wykazuje również działanie przeciwbiegunkowy, przeczyszczający i przeciwzapalny.
    Kwiaty dyni są bogate w karotenoidy, minerały oraz witaminy i chętnie wykorzystywane są w kosmetyce, w celu pielęgnacji skóry. Kwiat dyni również wykorzystywany jest w kuchni jako składnik sałatek, na placki lub dodatek do zup.

Bibliografia:

      1. Bortnowska G., Promowanie żywności tradycyjnej – bioróżnorodność – symbolem prozdrowotnego stylu życia, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2014    phe-2014-4-831.pdf

      2. Chilczuk B. i wsp., ZAWARTOŚĆ LUTEINY, ZEAKSANTYNY I β-KAROTENU W LIOFILIZOWANYCH OWOCACH WYBRANYCH ODMIAN CUCURBITA MAXIMA D., ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014
      3. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1754
      4. Jakubowska D. H., Oczy zwierciadłem duszy i stanu zdrowia, Herbalism, 2020
      5. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zakwaszenie-organizmu-prawda-czy-mit/
      6. https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2015/02/14_Niewczas.pdf

Autor:Anna

WAŻNA INFORMACJA!

Treści na stronie deko-zdrowia są napisane na podstawie fachowej literatury oraz informacji dostępnych w internecie i nie mogą być wykorzystywane jako porady zdrowotne. W żadnym wypadku informacje na stronie nie zastępują konsultacji z lekarzem lub farmaceutą i nie mogą być traktowane jako zalecenie medyczne. W przypadku problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.