Mąka orkiszowa to jedna z najzdrowszych mąk jaką możemy mieć w kuchni. Jest świetną alternatywą dla mąki pszennej. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin (A,E,D), oraz składników mineralnych. Właściwości mąki orkiszowej: Obniża poziom cholesterolu we krwi, Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, Powoduje uczucie nasycenia, Sprawia, że diabetycy mogą zażywać mniej insuliny, Idealna dla osób chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji, Ma wyraźnie orzechowy smak, Zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, Wzmacnia narządy zmysłów, Chroni przed infekcjami bakteryjnymi. Jak używać mąki orkiszowej w kuchni? Mąka orkiszowa pod względem właściwości kulinarnych podobna jest do tradycyjnej mąki pszennej i stanowi jej doskonałą jej alternatywę. Można zatem używać obu mąk zamiennie lub mieszać je w różnych proporcjach. używaj jej do wypieku chleba Mąka orkiszowa nadaje się nawet na tradycyjne ciasto pierogowe.
Parameters :
There is currently no comments or ratings for this product.