PIEPRZ BIAŁY pochodzi z tej samej rośliny co pieprz biały, jednak jego zbiór odbywa się w nieco innym okresie. Zrywa się go dopiero po pełnym dojrzeniu, a następnie moczy się go w wodzie, gdy ziarna napęcznieją, zdejmowana jest z nich zewnętrzna skorupka, a następnie pieprz podlega wysuszeniu. Końcowy proces trwa tak długo, aż ziarna nabiorą białego koloru. Pieprz biały ma delikatniejszy smak niż pieprz czarny, natomiast porównywalnie intensywny aromat. Jak używać PIEPRZU BIAŁEGO w kuchni?Najlepiej smakuje jako przyprawa do:- zup (barszczu białego, żurku itp.)- gęstych i kremowych sosów- ziemniaków- ryb- sałątek- marynat- pasztetów Jakie właściwości zdrowotne ma PIEPRZ BIAŁY?- pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego- poprawia trawienie- dostarcza wartości odżywcze: magnez, wapń i błonnik- wykazuje działanie antynowotwórcze
Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.