Pieprz syczuański (seczuański) to zewnętrzne łupiny suszonych jagód drzewa żółtodrzewu pieprzowego. Trochę przypomina pieprzny czarny, lecz posiada zdecydowanie bardziej drażniący smak. Można wyczuć w nim delikatną korzenną nutę z dodatkiem posmaku cytryny. Powoduje uczucie drętwienia i mrowienia języka. Chociaż ma dość szerokie zastosowanie w kuchni to największą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej. Razem z anyżem gwiazdkowym, koprem włoskim, goździkami i cynamonem wchodzi w skład chińskich pięciu przypraw. Właściwości pieprzu syczuańskiego: pieprz syczuański ma właściwości przeciwzapalne, oczyszcza organizm, wspomaga przemianę materii, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Możliwości zastosowania pieprz syczuańskiego: popularna przyprawa do kurczaka w kuchni azjatyckiej, pasuje do dań z kaczki, ważny składnik japońskiej mieszanki siedmiu smaków, można dodawać go do orientalnych zup. Ciekawostki: Najlepiej dodawać go do gotującej się albo smażącej się potrawy. Podczas obróbki termicznej pieprz syczuański wydobywa z siebie najwięcej aromatu.
Parameters :
There is currently no comments or ratings for this product.